24. OKTOBER – SVETOVNI DAN BOJA PROTI OTROŠKI PARALIZI

24.oktober slika

Poliomielitis je ena prvih poznanih bolezni. Na sliki relief iz egipčanske grobnice iz Devetnajste dinastije (1342–1197 pr. n. št.), ki prikazuje duhovnika z deformacijo noge, značilno za poliomielitis.

Ta dan je bil izbran v počastitev Jonasa Salka (rodil se je na ta dan), ki je bil na čelu ekipe, ki je razvila cepivo proti tej bolezni. Otroško paralizo pa  je prvi prepoznal leta 1840 Jakob Heine, virus ki povzroči to bolezen pa je leta 1908 identificiral Karel Landsteiner.

V boju proti tej bolezni je bil na svetovni ravni dosežen izjemen napredek. Najučinkovitejši način preprečevanja otroške paralize je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti. Za zaščito so potrebni štirje odmerki cepiva. Cepljenje proti otroški paralizi je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja. Zadnji primer otroške paralize je bil v Sloveniji zabeležen leta 1978. V začetku tega stoletja pa je bila Evropa razglašena za področje, v katerem otroške paralize ni več.

Izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake je dejal:« Še nikoli nismo bili bližje priložnosti, ki se generaciji ponudi samo enkrat, za vedno odpraviti otroško paralizo. Vsak otrok si zasluži živeti v svetu brez otroške paralize.«

Ne smemo pozabiti, da so za otroško paralizo dovzetni vsi, ki bolezni niso preboleli ali niso bili zaščiteni s cepljenjem!

Zapisala: Milena

Preberite še dva zanimiva prispevka na to temo: